CRAIOVA
DOLJ
0766362976
Stiu ca e tarziu dar poate mai citesc si altii si e bine de stiut:
1. in primul rand NU se folosesc surse alternative de incalzire pentru pui ci becul cu infrarosu sau cel normal cu incandescenta ori alte surse LOCALE in incinta in care sunt ei..de preferat o cutie de carton macar, suficient de mare si atent supravegheata dpdv al temperaturii... Puii se duc unde le e bine, mai aproape sau mai departe de bec...deci daca ii vezi inghesuiti sub bec apropii sursa de caldura de ei, daca ii vezi risipiti prin cutie in marginile acesteia departezi sursa(pericolul de "prea multa caldura" e la fel de mare ca si cel de prea putina ...)
2.puii cu defecte ii eutanasiezi...ii tai, le sucesti capul, etc...pare crud ce spun dar e pacat sa ii lasi sa se chinuie.
3. ATENTIE mare la puii cu ochi lipiti...ochii lipiti sunt semn de boala, cel mai frecvent foarte grava, de regula mortalitatea la puii mici este mare, procente de la 50-60 pana la 90-100%.
Poate fi semn de micoplasma, poate fi bronsita(desi aici mortalitatea embrionului inainte de eclozare e destul de mare din cate am citit), unii veterinari mi-au spus ca pot fi si diverse forme de coriza care mai dau astfel de simptome, si unele forme de bursita parca.... Cel mai adesea e destul de dificil de pus un diagnostic precis, eu cel putin m-am lovit de astfel de situatii si nu prea m-am dumirit nici cu puiul dus la analize, mort ce-i drept ca viu nu am apucat sau cand puteam nu stiam suficiente lucruri cat sa ma alarmez, ulterior am constatat ca lucrurikle sunt foarte serioase .
Una peste alta, e bine sa te uiti cu mare atentie in incubator si sa scoti puii de acolo, sa-i analizezi si sa-i bagi in cutie la bec. Daca ai constat treburi de genul ochi lipiti e bine sa iei masuri urgent, pe cat posibil, desi nu e o solutie infailibila, uneori ajuta.
scoti restul de oua din incubator, dezinfectezi incubatorul cu "clor" pulverizat, etc... De multe ori e tarziu, sunt in general foarte contagioase, ouale neeclozate pe care nu prea le poti dezinfecta pot transmite mai departe.
Mai poti administra in apa din prima zi antibiotic si vitamine.Tylosina, enrofloxacina, etc... in functie de ce suspiciuni ai.
Treaba e ca in general asta e cel mai prost inceput pe care il poti avea, uneori poti salva cu dezinfectarea si tratamentul precoce, daca te culci pe o ureche si astepti sa vezi e se intampla e dezastru, boaa in general incubeaza la cei nouinfectati si pe la 6-9 zile poti sa te trezesti cu boala in masa, in cazul unora dintre boli ai de tras cu cei cativa mai slabi care oricum vor muri sau daca scapa se vor dezvolta aiurea, raman sechele...
BIne ar fi sa fii sigur de ouale pe care le incubezi...numai gaini vaccinate si mai ales sanatoase (nu potivaccina chiar pt orice se transmite prin ou...), ouale dezinfectate [e at posibil inainte de incubare, igiena la manipularea oualelor in timpul incubatiei (adica nu umbli la gaini sau alti pui si vii cu mainile murdare sa intorci ouale sau sa manipulezi puii mici)
Trebuie sa stii ca o gaina sanatoasa nu e neaparat o gaina care pare in regula...adultele pot parea ok dar pot fi bolnave bine merci..e drept, o pasare bolnava nu prea oua dar ouatul poate sa nu inceteze de tot si un ou e de ajuns sa iti compromita o serie de 50-60 sau chiar mai mult.
adresa;
maps.google.ro/maps?ct=reset&tab=ll